na vrh

Digitalna štampa

Štampa » Digitalna štampa

U idealnom slučaju, nikada ne treba čekati do poslednjeg trenutka da naručite štampani materijal. Usluge digitalne štampe predstavljaju brz proces uz kvalitetne otiske, a rokovi za digitalnu štampu su kraći nego ranije.

Kako se radi digitalna štampa?

Ako se ranije niste bavili štampom, možda niste imali pojma da postoje različiti načini štampanja. U prošlosti je štampa bila dugotrajan proces, koji je zahtevao od štampara da napravi metalne ploče ili valjke koji su služili kao priprema za štampu. Ove ploče i valjci su prenosili sadržaj na izabrani materijal. Sama priprema za štampu je bila veoma naporan i dugotrajan posao.

Na završetak štampe se čekalo danima ili nedeljama pre nego što se dobije konačni proizvod. Digitalna štampa je u potpunosti promenila igru u industriji štampe. Digitalna štampa funkcioniše tako što se štampa digitalni sadržaj direktno na medije, slično kao što štampate neki dokument u svojoj kancelariji na kancelarijskom štampaču. Digitalna štampa omogućava brže vreme završetka štamparskih poslova bez žrtvovanja kvaliteta otiska i broja boja.

Pored toga, digitalna štampa je i ekološki prihvatljiviji način štampanja. Nakon digitalne štampe ostaje manje otpada u odnosu na offset štampu, jer ne moraju da se prave offset ploče u toku pripremnih radova.

U procesu digitalne štampe, boje ne prodiru u podlogu, već se nanose na površinu u tankom sloju i obično se proces završava postupkom UV očvršćivanja ili zagrevanja. Ovaj detalj je posebno važan ako znate da će vaš materijal nakon štampe biti savijan, jer savijanje može izazvati oštećenje površinskog sloja. Ako planirate da savijate svoje štampane materijale, trebalo bi da to naglasite štamparu kako bi se problem predupredio.

Podešavanje za digitalnu štampu je minimalno, štampa se završava brzo, a gotov proizvod izgleda oštro i profesionalno. Ušteda vremena takođe znači i uštedu novca. Budući da štamparija ne troši toliko vremena na svaki posao štampanja, u većini slučajeva možete dobiti nižu cenu za komad ili manje tiraže u odnosu na offset štampu.

Vrste materijala najprikladnijih za digitalnu štampu

Digitalna štampa se može koristiti za manje i velike količine podataka, ali uglavnom se koristi za kratkoročne projekte štampane na ravnom, tankom medijumu (papir, folija i sl.).

Uobičajena digitalna štampa za firme podrazumeva:

  • Digitalnu štampu brošura
  • Digitalnu štampu flajera
  • Digitalnu štampu fotografija
  • Digitalnu štampu promotivnih materijala
  • Digitalnu štampu fascikli i memoranduma
  • Digitalnu štampu obrazaca i dokumenata

Digitalna štampa je idealno rešenje i za štampanje promenljivih podataka, kao što su pojedinačne nalepnice ili personalizovani prodajni materijali.

U većini slučajeva ne postoji minimalna količina za digitalnu štampu, mada veće količine mogu rezultirati dodatnim uštedama novca. Digitalna štampa se može izvršiti odmah na osnovu grafičke pripreme za štampu (print dizajn), jer ne postoje nikakvi pripremni radovi kao u drugim tipovima štampe.